bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    

Onderzoekers vermoorden ziekteverwekkende bacteriën met een viruscocktail

Datum: 26-04-2018

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zijn erin geslaagd E. coli te richten en te doden zonder de omliggende gemeenschap van commensale bacteriën schade toe te brengen in een gesimuleerd microbioom in de dunne darm met behulp van een cocktail van virussen (bacteriofagen)

FACULTEIT VAN WETENSCHAP - UNIVERSITEIT VAN KOPENHAGEN

Stel je voor dat je ziek bent geworden omdat je wat voedsel hebt gegeten dat ziekteverwekkende bacteriën bevatte. Je blijft rennen naar het toilet en je mag ook overgeven. Je gaat naar de dokter en krijgt breedspectrum  antibiotica voorgeschreven, die - naast het doden van de slechte bacteriën in je darmflora - de complexe gemeenschap van commensale bacteriën bombarderen met een gezonde darmflora.

Nieuw onderzoek van de afdeling Voedingswetenschappen (FOOD) aan de Universiteit van Kopenhagen suggereert dat het in de niet al te verre toekomst mogelijk is om een cocktail van selectieve virussen (bacteriofagen) te drinken die direct in de darmen terechtkomen en doden de ziekteverwekkende bacteriën, dus je wordt beter - zonder het gebruik van antibiotica en zonder nadelige gevolgen voor de heilzame commensale darmbacteriën.

De onderzoekers zijn een stap dichter bij dit scenario gekomen.

"Het onderzoek toont aan dat we de mogelijkheid hebben om specifieke bacteriën te doden zonder bijkomende schade aan de ander, en anders gezonde, darmflora", zegt professor Dennis Sandris Nielsen van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen.

Hij benadrukt dat het resultaat is gemaakt in een model van de dunne darm; dus de volgende stap zal zijn om de studie met muizen en later mensen te testen om een dergelijke behandeling te implementeren.

Model van de dunne darm

Het model waarin het onderzoek is uitgevoerd, TSI, is ontwikkeld in FOOD door postdoc Tomasz Cieplak, in verband met zijn promotieonderzoek, met professor Dennis Sandris Nielsen als zijn supervisor.

"De nieuwigheid van het TSI-model is dat het de aanwezigheid van de dunne darmmicrobiota simuleert, die grotendeels over het hoofd is gezien in andere modellen van de dunne darm. Andere modellen die op de markt zijn, simuleren alleen de zuiver biofysische processen, zoals galzouten en spijsverteringsenzymen of pH, maar hier hebben we dit belangrijke aspect van menselijke darmfysiologie opgenomen om de dunne darm van dichterbij na te bootsen ", zegt Cieplak.

De samenstelling van de darmflora in het model is representatief voor hoe de darmflora er bij een gezond persoon uit zou kunnen zien. In de studie hebben onderzoekers E. coli-bacteriën toegevoegd aan de darmflora, die zij vervolgens probeerden te doden door gebruik te maken van een gerichte cocktail van virussen (bacteriofagen), ontwikkeld door het bedrijf Intralytix.

Nieuw onderzoek in een oude methode

"Het gebruik van bacteriofagen om ziekteverwekkende bacteriën te doden is niet nieuw en wordt al bijna een eeuw lang gebruikt om door voedsel overgedragen ziekten en andere ziekten in Oost-Europa te behandelen, maar het duurde tot voor kort dat deze aanpak meer wijdverspreide onderzoeksinteresse begon aan te trekken" , zegt Dennis Sandris Nielsen

Het onderzoek naar het bestrijden van infectieziekten met virussen was niet zo interessant omdat je al een effectieve behandeling met antibiotica had.

"Het is vandaag anders, waar resistentie tegen antibiotica een groeiend probleem is in de moderne geneeskunde." Tegelijkertijd zijn we ons meer bewust geworden van hoe belangrijk de commensale bacteriën in de darmen zijn voor onze gezondheid ", zegt Nielsen.

Fagen (bacteriofagen) zijn virussen die bacteriën aanvallen - in dit verband bacteriën in ons intestinale microbioom. De klassieke lytische faag valt bacteriën aan door zich te hechten aan het oppervlak van de bacterie en zijn genetisch materiaal in de bacterie te injecteren. Het neemt het metabolisme van de bacterie over en leidt het om naar nieuwe virussen. De bacteriële cel, nu overgenomen door de faag, zal exploderen en veel nieuwe fagen naar de omgeving sturen, die vervolgens nieuwe bacteriën kunnen aanvallen.

Feiten over het onderzoek

Het onderzoeksartikel "Een bacteriofaagcocktail gericht op Escherichia coli vermindert E. coli in gesimuleerde darmcondities, terwijl het behoud van een niet-gerichte representatieve commensale normale microbiota" wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gut Microbes.

De auteurs zijn: Tomasz Cieplak, postdoc bij de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen (FOOD), Nitzan Soffer, Intralytix, Alexander Sulakvelidze, Intralytix en Dennis Sandris Nielsen, professor bij FOOD.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking tussen FOOD en Intralytix Inc., Baltimore, VS, het eerste bedrijf dat de goedkeuring van de Federal Drug Administration (FDA) kreeg om bacteriofagen in voedselveiligheidstoepassingen te gebruiken. Het bedrijf produceert verschillende producten op basis van bacteriofagen om door voedsel overgedragen ziekteverwekkers te bestrijden. Onlangs kreeg Intralytix goedkeuring door de FDA om fase I / II klinische onderzoeken te starten voor het testen van de efficiëntie van bacteriofagen bij de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen. Het bedrijf bezit verschillende bacteriofaag-gerelateerde patenten (waaronder twee Amerikaanse patenten op het gebruik van fagen voor het moduleren van dieren - inclusief menselijke - microbioomen) en breidt actief zijn productportfolio van faag-gebaseerde preparaten voor het moduleren van humane microbiota voor verschillende gezondheidsvoordelen uit.

De ontwikkeling van het klein-intestinale model van de TSI werd gefinancierd via het People-programma (Marie Curie-acties) van het zevende kaderprogramma van de Europese Unie, FP7 / 2007-2013 / onder REA-subsidieovereenkomst nr. 606713.

De auteurs zijn: Tomasz Cieplak, postdoc bij de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen (FOOD), Nitzan Soffer, Intralytix, Alexander Sulakvelidze, Intralytix en Dennis Sandris Nielsen, professor bij FOOD.

Vertaling: Google


Deze tip komt van: Christine Riezebos


         
         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL