bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    
         
         
Faagtherapie bij chronische blaasontsteking

Graag deel ik hier mijn persoonlijke ervaring met bacteriofaagtherapie. Na ruim 14 jaar antibiotica afhankelijkheid ben ik met behulp van bacteriofaagtherapie eindelijk verlost van een steeds maar terugkerende blaasontsteking. Het bleek een behoorlijke opgave om aan de faagtherapie te komen, maar hieronder lees je hoe het mij toch is gelukt.

Sinds mijn 14e (ik ben nu 28) had ik last van een chronische blaasontsteking. Ik deed alles wat de huisarts en urologen me adviseerden, ik dronk minimaal 2 liter water per dag, slikte cranberry en vitamine C tabletten, plaste altijd goed uit. Ook heb ik bekkenbodemfysiotherapie gevolgd en ben ik meermaals behandeld door een homeopaat, osteopaat en mesoloog. Niets hielp. Die hardnekkige blaasontsteking kwam steeds maar weer terug. De antibiotica die ik hiertegen kreeg, werd ook steeds zwaarder. Uit de kweek van het lab bleek inmiddels dat de bacterie al resistent was geworden voor verschillende antibiotica. Radeloos was ik, want een einde leek niet in zicht.

Vorig jaar maart werd ik geattendeerd op de documentaire over bacteriofaagtherapie van Dokters van Morgen. Met veel belangstelling keek ik hoe de bacteriofaag bleek te helpen bij de genezing van verschillende (chronische) infecties. Ik kon het niet geloven! Meteen googelde ik naar meer informatie over de bacteriofaag, maar helaas bleek hier weinig over te vinden. Slechts enkele wetenschappelijke artikelen waren vrij toegankelijk. Een aantal artsen in mijn omgeving herinnerden zich vaag weleens een pagina of 1 à 2 te hebben gelezen over bacteriofagen tijdens hun studie, maar verder dan dat konden zij mij niet helpen. Daarnaast raadde mijn behandelend uroloog de therapie uit Georgië ten zeerste af; de risico’s waren niet bekend en het zou vooral slecht zijn voor mijn portemonnee.

Toch sloeg ik het advies van mijn uroloog in de wind (desperate people do desperate things?) Na een online speurtocht ben ik uiteindelijk uitgekomen bij het Phage Therapy Centre, een aan het Eliava instituut gelieerd therapiecentrum. Het Phage Therapy Centre is niet hetzelfde als het Eliava instituut. Het PTC was de eerste die de vraag naar een alternatief voor antibiotica heeft herkend en hierop is ingesprongen door de faagtherapie te commercialiseren (aldus een medewerker van het Eliava instituut).

Op hun website verwijst het PTC naar een aantal Engelstalige Youtube videos waarin wordt uitgelegd waarom de bacteriofaag nou juist bij blaasontsteking zo effectief kan zijn. Het schijnt zo te zijn dat bacteriën net onder de celwand kunnen gaan nestelen. Omdat een antibioticum met name werkt op actieve, groeiende bacteriën, schijnt een antibioticum hierdoor niet meer goed bij de ontsteking te kunnen komen, waardoor de ontsteking zal blijven opspelen. Een bacteriofaag is een virus en kan een bacteriële cel infecteren en doden, ook als deze niet meer actief groeit, hier vind je de video.
Achteraf bezien is dit zeer waarschijnlijk wat er bij mij aan de hand is geweest.

Hierdoor aangemoedigd heb ik mij aangemeld als patiënt bij het Phage Therapy Centre. Na mijn online aanmelding ontving ik een patiëntendossier en werd ik gevraagd een sample urine op te sturen naar Georgië. Dat ging zonder probleem, in een buisje wat ik had gekocht bij de apotheek en een stevige bubbeltjes envelop. Na 1,5 week kreeg ik de resultaten terug via een e-mail. De bacterie bleek resistent voor een aantal antibiotica, maar ook voor de fagen die men al op de plank had liggen. Deze uitslag kwam bij mij betrouwbaar genoeg over, omdat ik dezelfde urine had laten testen bij het lab in Nederland, waar dezelfde bacterie met dezelfde gevoeligheid en resistentie voor antibiotica uit naar voren was gekomen. Omdat er dus geen werkzame faag op de plank lag, werd mij gevraagd of ik een ‘custom phage’, een op maat gemaakte faag, wilde laten ontwikkelen. Voor 1200 dollar zou men proberen een werkzame faag voor mij te vinden. Indien dit niet zou lukken, zou ik een deel van dit bedrag terugkrijgen. Uiteindelijk heb ik besloten de gok te wagen. Het zou 3 tot 6 weken duren voor de faag klaar was.

Vervolgens heb ik 21 dagen lang, 2 keer per dag 2 flesjes met fagen (zoals op de foto) gedronken. Het smaakte niet bepaald lekker, maar ik wist waar ik het voor deed. En nu, ruim 6 maanden later, ben ik nog steeds blaasontsteking en antibioticavrij. Naast dat ik niet meer continu hoef bezig te zijn met de blaasontsteking (heb ik vandaag genoeg gedronken? Voel ik pijn bij het plassen?), hoef ik nu ook niet steeds naar de huisarts/spoedpost voor antibiotica, wat vooral heel veel frustratie en tijd scheelt! Daarnaast ben ik nu zolang antibioticavrij dat ik fysiek veel fitter ben. Ik kan voor het eerst kilometers hardlopen en ik merk dat ik de conditie vasthoud, i.p.v. dat deze steeds weer wordt verzwakt door de ontsteking en de antibiotica.

Ondanks dat bacteriofaagtherapie een heel goede oplossing lijkt voor de behandeling van chronische blaasontsteking, was het verkrijgen van deze medicijnen erg omslachtig en duur. Dit is natuurlijk erg jammer. De reden hiervan is dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid van bacteriofagen dat voldoet aan de Nederlandse (Westerse) standaarden van medicijnonderzoek. Elk Faagpreparaat is in principe anders en kan dus niet volgens de gangbare regels getest worden. Echter blijkt uit individuele gevallen dat faagtherapie absoluut een gunstig effect kan hebben. Mijns inziens zou het in dit soort gevallen mogelijk moeten zijn om kleine hoeveelheden fagen voor persoonlijk gebruik te importeren naar Nederland. Daarnaast is het belangrijk dat steeds meer artsen van deze therapievorm afweten. Zelf heb ik nu in feite het advies van mijn behandelend arts naast mij neergelegd, terwijl het natuurlijk veel prettiger zou zijn geweest als ik dit ‘avontuur’ had kunnen aangaan met een arts die mij had begeleid waar hij/zij kon.

Groeten,
Rosanne

         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL