bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    
         
         
Dit is een bijdrage van Johan Mulder.

Datum: 07-03-2018

Dit is ons verhaal over de behandeling in het Eliava Institute in Tbilisi.
 
Wat vooraf ging:
Ongeveer 4 jaar geleden heb ik in het ziekenhuis veel onderzoeken gehad. Ik heb van jongs af aan al last van neuspoliepen, deze bleven maar groeien. Er was hiervoor geen andere oplossing te vinden, dan ze steeds maar weer operatief te laten verwijderen. Ik ben de tel inmiddels kwijtgeraakt, maar ik ben hiervoor minimaal 10 keer geopereerd. Uiteindelijk heb ik in 2013 zelf een verwijsbrief aangevraagd voor een consult bij een longarts, in hetzelfde ziekenhuis. Dit is achteraf een hele goede keuze geweest! Ik werd grondig onderzocht, heb heel wat onderzoeken en testen ondergaan. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose; ernstige bronchiëctasieën en een chronische Pseudomonas infectie. Ook werd de Staphylokokken Aureus bacterie veelal gekweekt, zowel in de neus als in mijn longen. Mijn ziektebeeld lijkt qua luchtwegen erg op de ziekte CF(taaislijmziekte), maar het kwam niet uit mijn DNA en andere testen. Ik kreeg gelijk antibiotica tabletten voorgeschreven, dit moest de bacterie onderdrukken.

Dit werkte een tijdje prima, mijn neuspoliepen bleven vanaf toen stabiel, dat was een hele opluchting!
Mijn longen reageerden niet goed genoeg op verschillende soorten antibioticakuren, want mijn longfunctie is in de afgelopen 4 jaar meer dan 20% minder geworden. Ik heb uiteindelijk heel wat antibioticakuren geprobeerd, van droogpoeder inhalatie, antibiotica vernevelingen tot een intraveneuze kuur (Opname met infuus). Maar desondanks dat ik een behoorlijke onderhoudsdosering antibiotica gebruikte, bleef mijn longfunctie achteruit gaan.
 
We sukkelden wat door, totdat.
We een tv- programma zagen, “Dokters van morgen”. Na deze uitzending dachten we, dit zou iets voor ons kunnen zijn!
Hier moeten we ook naartoe, we hebben weinig te verliezen!
 
We zijn zaterdag 24-02-2018 naar Georgië gereisd, alles voor een fagenbehandeling!
Maandag 26-02 hadden we onze eerste afspraak in de het Eliava Institute, enorm spannend. We hadden een gesprek met deze artsen, en ik moest een aantal
onderzoeken ondergaan. We hebben voordat we naar Georgië afreisden, sputum opgestuurd om te kijken of ze er wat mee zouden kunnen.
We kregen een week later al bericht, dat mijn bacterie hoogstwaarschijnlijk te behandelen was met bacteriofagen, maar dat we voor deze behandeling wel naar het Eliava Institute moesten komen, om dit proces in werking te zetten. Ik kreeg gelijk gerichte ‘standaardfagen’ mee, om in te nemen. Nu was het afwachten wat het zou gaan doen. Elke dag moesten we naar het instituut voor verschillende behandelingen en onderzoeken.
Ik krijg nu voorafgaand aan de fagen verneveling, dagelijks een rug massage, dit zou een gunstige uitwerking hebben voor mijn longbehandeling.
 
Na ongeveer 1 week merken we al verschil. Na 7 dagen fagenbehandeling mogen we vanaf vandaag(06-03)  met de antibiotica gaan minderen.
We zijn er misschien nog niet, want wat niet in één dag gekomen is, gaat ook niet in één dag weg. Hopelijk gaat het in deze stijgende lijn vooruit en kunnen we over een tijdje helemaal zonder antibioticagebruik. We zijn tot nu toe erg enthousiast en vol lof over het Eliava Institute, deze mensen zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en vakkundig!
 
Met vriendelijke groet,
 
Johan & Marijke Mulder

         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL