bacteriofaag-bacteriofagen.nl



Bacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    
         
         
Nooit meer blaas- en urinewegontstekingen?

Datum: 25-02-2018

Jeanne heeft al jarenlang last van ontstekingen in haar blaas, urinewegen en nieren, zo was in de vorige Wisselwerking te lezen. Door veelvuldig gebruik van antibiotica zijn sommige bacteriën resistent geworden, waardoor de antibiotica niet meer werken. Via een tv-uitzending kwam Rudi, de broer van Jeanne, op het spoor van een mogelijk alternatief middel. Dus reisde Rudi naar Tbilisi in Georgië om zijn zus te helpen.

In ons vorige nummer kon u lezen over Rudi Wissink die aan zijn zus Jeanne een nier heeft afgestaan. Deze functioneert prima, maar bij de transplantatie ging iets mis, waardoor Jeanne last kreeg van ontstekingen. Door veelvuldig gebruik van antibiotica werden bacteriën resistent, waardoor de antibiotica veelal niet meer werkten. Via het tv-programma Dokters van morgen hoorde Rudi voor het eerst over bacteriofagen, een mogelijk alternatief voor antibiotica.

Dokters van morgen
De redactie van Dokters van morgen brengt Willem, de man van Jeanne, in contact met Lies Planje. Zij bemiddelt tussen de Eliava-kliniek in Tbilisi en Nederlanders die een fagenbehandeling willen. Binnen de kliniek is veel kennis hierover.

Willem krijgt het verzoek informatie over Jeanne’s medische situatie te sturen. Dit blijkt voldoende voor de artsen in Georgië om te bepalen welke fagen zij nodig heeft. De behandelend arts van Jeanne is enthousiast over het idee bacteriofagen in te zetten en ziet het als mogelijk laatste redmiddel om haar klachten tegen te gaan. Dus wordt afgesproken dat haar broer Rudi op het vliegtuig naar Georgië stapt om deze op te halen. Willem wil Jeanne niet alleen laten, vandaar dat haar broer deze missie op zich neemt.
In 1 weekend vliegt hij heen en terug naar Georgië.

Gelukkig Nieuwjaar?
De eerste weken na terugkomst is er geen echt merkbaar effect. Jeanne krijgt opnieuw een urineweginfectie en moet weer aan de antibiotica. Bacteriofagen en antibiotica bijten elkaar niet en kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. De bacteriofaag moet ze 3 keer per dag nemen. Vlak voor kerst gaat het nog steeds niet goed. De dagen erna kan Jeanne wél zonder antibiotica en voelt ze zich prima. Willem gaat met haar voor een controle naar het UMCG. De Nefroloog in Groningen is enthousiast over de resultaten die met bacteriofagen bereikt kunnen worden. Hij wil er alles over weten. De arts noemt Rudi een door zettertje. ‘Zit in de familie’, antwoordt Willem.
Er wordt een urinemonster op kweek gezet, vlak voor Oud en Nieuw komt de uitslag binnen: schoon!!

Op 2 januari brengt Rudi een bezoekje aan Jeanne en Willem om te proosten op het nieuwe jaar. Jeanne zit er goed bij. ‘Op een gelukkig en gezond 2018.’

Niet meer heftig ziek
Maar, ai. Een week later heeft Jeanne een blaasontsteking. Meteen begint ze met antibiotica. Met een dag is de koorts over. Voorheen moest ze in zo’n situatie naar het ziekenhuis, nu zijn haar klachten minder heftig en voelt ze zich na een week weer goed.

Een paar weken later ziet Willem, aan

Metde hand van urine teststrips, witte bloedcellen in de urine van Jeanne. Grote kans dat dit op een urineweg- of blaasontsteking duidt. Met de huisarts spreekt Willem af nog even met antibiotica te wachten. Hopelijk krijgt Jeanne geen koorts en is ziekenhuisopname niet nodig.

Anders dan voorheen wordt Jeanne niet heftig ziek. Koorts blijft uit en de witte bloedcellen verdwijnen uit de urine, ziet Willem na diverse tests. ‘We zijn ervan overtuigd dat dit door de bacteriofagen komt’, aldus Rudi.

Inmiddels worden de bacteriofagen positieve resultaten afgebouwd en neemt Jeanne deze nog maar eens in de 3 dagen. Om de 6 weken krijgt ze ook nog steeds een injectie met Immunoglobuline. Deze behandeling was al voor de reis naar Georgië ingezet en geeft eveneens positieve resultaten. ‘Jeanne heeft meer weerstand en wanneer ze toch weer koorts krijgt, zijn ziekenhuisopnames niet meer nodig’, vertelt Rudi. ‘Wat een verbetering. Dit belooft wat voor de toekomst.’

Geschreven door: Bettine van de Karre / Rudi Wissink

         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL