bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    

Veelbelovende bacteriofagen studie naar Crohn

We zijn een stap dichter bij het zien van een nieuw soort behandeling ter bestrijding van inflammatoire darmziekten (IBD). Op 15 februari gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) haar goedkeuring aan een nieuwe fase 1/2 klinische studie bij mensen in het Mount Sinai-ziekenhuis in New York City om een ​​nieuwe bacteriofaagbehandeling voor de ziekte van Crohn te testen.

Waarom is dit belangrijk? Het zou een van de eerste experimentele nieuwe medicijntoepassingen (IND) zijn die ooit door de FDA zijn goedgekeurd voor bacteriofagen, en is ook de eerste die is goedgekeurd voor het doelwit van wat bekend staat als adhesieve invasieve E. coli (AIEC), een bacteriestam die kan worden gebruikt, gevonden bij mensen die de ziekte van Crohn hebben.

Een bacteriofaag of een faag is een virus dat kan worden ingezet om specifieke schadelijke bacteriën, zoals AIEC, te bestrijden en uit te roeien. Fagen zijn alternatieven voor antibiotica, die in de medische gemeenschap een hot-button probleem zijn geworden vanwege de gevaren van antibioticaresistentie. Een hernieuwde nadruk op fagen kan leiden tot een pad dat verder gaat dan antibiotica.

“Het belang van deze goedkeuring is niet alleen deze klinische studie - hoewel dat belangrijk is,” zegt Dr. Alexander Sulakvelidze, Ph.D, de uitvoerende vice-president en hoofdwetenschapper bij Intralytix, Inc., die deze IBD-aanvallende fagen ontwikkelden met Ferring Pharmaceuticals. “Het is in het algemeen een belangrijke stap in faagtherapie. Er zijn zeer ernstige implicaties voor de volksgezondheid die verder gaan dan de ziekte van Crohn. Het kan enorm zijn.”

De weg die leidde naar de aankondiging van de FDA begon in 2015, toen de twee bedrijven voor het eerst begonnen samen te werken aan de ontwikkeling van de faagbehandeling voor IBD. Sulakvelidze zegt dat de eerste klinische onderzoeken later dit jaar zullen beginnen en waarschijnlijk minstens anderhalf jaar zullen duren. Er is een kans dat de proef langer duurt.

Dit aankomende onderzoek speelt een rol bij de groeiende belangstelling voor de studie van het microbioom, of de gemeenschappen van microben in het lichaam van iedereen die een vitale rol spelen in onze algehele gezondheid. Naarmate meer en meer de nadruk wordt gelegd op onze microbiële gezondheid, zegt Sulakvelidze dat we zullen streven naar meer gerichte oplossingen voor de behandeling van aandoeningen zoals Crohn.

Dit kan mogelijk een groot verschil maken in de behandeling van IBD, die ongeveer drie miljoen mensen treft volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

“Als AIEC een ziektemodificatiemiddel blijkt te zijn bij de ziekte van Crohn, zouden therapeutische strategieën gericht op de kolonisatie ervan het natuurlijke beloop van de ziekte van Crohn kunnen stoppen of vertragen,” zegt Dr. Jean-Frédéric Colombel, MD, directeur van de Susan en Leonard Feinstein IBD Klinisch Centrum op Mount Sinai, die de klinische proef zal leiden.

Sulakvelidze en Colombel benadrukken dat AIEC geen oorzaak is van de ziekte van Crohn, maar het vinden van een manier om het te bestrijden kan een grote rol spelen bij het bieden van een effectievere behandeling van de aandoening. Colombel voegt eraan toe dat naast faagtherapie, de schadelijke bacteriën in het lichaam van een persoon ook kunnen worden gemanipuleerd door middel van voedingsinterventies, antibioticumbehandelingen, prebiotica en postbiotiek en fecale transplantaties.

Faagtherapie zoals deze, heeft een interessante geschiedenis gehad. Sulakvelidze zegt dat sinds de eerste fagen werden ontdekt in 1917, phages op de achterbank zat voor antibiotica in de Verenigde Staten, terwijl ze bleven staan ​​als een belangrijke speler in de strijd tegen schadelijke bacteriën in Europa. Hij zegt dat de opkomst van antibioticaresistente bacteriën en een hernieuwde waardering voor het feit dat niet alle bacteriën noodzakelijk schadelijk voor ons zijn, heeft geleid tot een grotere bekendheid in Amerikaans onderzoek.

“De ziekte van Crohn is zo'n complexe ziekte - het is niet alleen een simpele bacteriële infectie,” voegt hij eraan toe. “Deze behandeling zal het niet volledig uitroeien, maar onze hoop is dat we de incidentie van AIEC kunnen verminderen. Crohn is overal een groot probleem. Het heeft een economische impact van ongeveer $ 5 miljard per jaar. Deze faagbehandeling zal hopelijk zeer effectief zijn in de bestrijding ervan.”

Bijdrage van: Christine Riezebos

Bron: Everyday Health         
         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL