bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    
         
         
Oproep voor Zorgverzekeraars

Afgelopen jaar is mijn vader ernstig ziek geworden door een pseudomonas bacterie in zijn longen die resistent was voor antibiotica. Mijn vader heeft ook astma en nog wat andere gezondheidsproblemen. Wanneer je dan een resistente bacterie in de longen krijgt en er is geen enkele antibiotica meer welke verlichting geeft, dan wordt je steeds zieker en zieker, raak je aan bed gekluisterd en is het wachten op een longontsteking waaraan je dan zult sterven.

Echter in november vorig jaar zagen we een uitzending van De Wereld Draait Door waarin werd vertelt over bacteriofagen. Dit zijn in de natuur gevonden virussen die 1 enkele bacterie kunnen doden. In landen als Rusland, Oekraïne en Georgië worden ze al 100jaar ingezet bij bacteriële infecties. Wij waren verrast en verbijsterd dat dit bestond en toch nooit in Nederland werd toegepast en dat er geen dokters waren die je hierop wijzen.
Naar een weekend internet doorpluizen, informatie zoeken bij een ziekenhuis in Brussel en bij de TU in Delft kwamen we al gauw bij Lies Planje terecht. Haar vader was in maart al geholpen door de bacteriofagen en kende daardoor de weg die wij moesten afleggen om de juiste fagen voor mijn vader zo gauw mogelijk hier te krijgen. Zij had contact met de Eliava kliniek in Tbilisi. Eerst moest er sputum verzonden worden naar de kliniek in Georgië. Dit moest maandags direct gebeuren daar mijn vader die maandag middag wederom aan het infuus moest worden aangesloten en dan is het sputum niet goed voor de test die ze in Georgië moesten doen.

Via DHL express point is de eSwab met sputum naar Georgië verzonden.
Een week later kregen we bericht dat er een passende faag was gevonden voor mijn inmiddels doodzieke vader.

Er zou een zending verstuurd worden naar mijn vader. Echter deze zending bleek een week later door de douane op Schiphol in beslag genomen. Mijn vader was inmiddels aan bed gekluisterd. Er zat niks anders op dan de fagen zo snel mogelijk op te halen in Tbilisi.

Samen met mijn broer ben ik op een zaterdagmorgen in november vertrokken met het vliegtuig naar Tbilisi. Op zondagmorgen hadden wij een afspraak in de kliniek in Tbilisi en kregen wij uitleg, in het Engels, over de fagen.

Maandagochtend waren we om 8:00 weer op Schiphol. Na twee maal aangehouden te zijn bij de douane, zowel in Tbilisi als op Schiphol. Met de papieren die we van de kliniek meekregen werden we beide keren uiteindelijk gelukkig doorgelaten mèt de fagen.

Mijn vader is die ochtend gelijk begonnen met het vernevelen en drinken van de fagen. Na een paar dagen kwam er al veel slijm los en na een week voelde hij al enige verbetering, de koorts werd minder. Na een paar weken ging het hoesten beter en makkelijker en ook kleurde het sputum een stuk helderder. Het slapen ging veel beter, ook omdat het ademen veel rustiger werd. Lange hoestbuien bleven uit.

In januari werd er een longtest gedaan en daaruit kwam al naar voren dat de longfunctie sterk verbeterd was, het had een niveau van jaren geleden, veel verbetering dus! De kweek liet nog wel wat pseudomonas zien, dus werd de behandeling nog even voortgezet.
Vorige week, half april, is er weer een sputum kweek getest en deze was schoon! Geen pseudomonas meer te vinden.

De bacteriofagen uit Tbilisi hebben uiteindelijk dus het leven van mijn vader gered, de veelvuldig voorgeschreven antibiotica lukte dat niet.

Het versturen van de eswab kostte €60,00
Het testen van de kweek in de kliniek in Tbilisi €90,00
De kosten die de Eliava kliniek rekent voor de behandeling op afstand en de fagen €1900,00
De hulp die Lies Planje ons boodt om de fagen zo snel mogelijk bij mijn vader te krijgen en ook nu nog onderhoudt zij nog het contact met de kliniek voor ons voor een eenmalige bijdrage van €90,00
De vliegtickets van mijn broer en mijzelf, om de fagen op te halen €950,00
Totaal €3090,00.
(Dan reken ik de extra kosten van de aanschaf van NaCl oplossing om de fagen oplossing te verdunnen voor t vernevelen, de backing soda, de naalden om de vloeistof uit t flesje te halen niet mee)

Al deze kosten kwamen voor de rekening van mijn vader die dit kon betalen en daarmee zijn leven redden.
Veel mensen in Nederland hebben dit geld niet en sterven hier in Nederland aan een resistente bacterie. Of krijgen een amputatie. Dit is dagelijks aan de hand!
En dat terwijl de kosten in verhouding met de ziektekosten die deze patiënten hier Nederland maken natuurlijk vele malen hoger zijn dan een fagenbehandeling in Tbilisi.

Onze vraag is niet alleen om de onkosten die mijn vader moest maken te vergoeden.
Ook vragen wij om de fagenbehandeling te vergoeden voor alle patiënten die met de juiste fagen geholpen kunnen worden hier in Nederland.
De kliniek in Tbilisi kan dat per patiënt heel goed aangeven.

Omdat antibiotica resistentie steeds meer een probleem blijkt, moet deze voor veel mensen levensreddende behandeling toch zo snel mogelijk vergoed gaan worden?

Groeten, Christine

         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL