bacteriofaag-bacteriofagen.nlBacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    

Gezocht: Artsen met lef!

De afgelopen dagen hebben mijn partner Taco en ik in Polen en België diverse artsen gesproken over bacteriofagentherapie. Dr Rose van het Koningin Astrid Militair Hospital was heel duidelijk: “Artsen durven het vaak niet aan om de mogelijkheden van fagentherapie te onderzoeken. Want: “Waar ligt de verantwoordelijkheid als er iets mis gaat?” en “Wie gaat al de onderzoeken en het ontwikkelen van fagen betalen?” De verzekeringsmaatschappijen betalen de behandelingen (nog) niet, want fagen zijn helaas nog geen erkend geneesmiddel. Sterker nog: Het invoeren van fagen uit bv Georgië mag officieel nog niet.
Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om een bacteriële infectie met fagen te lijf te gaan. Graag zetten wij voor u alle voordelen en nadelen van behandelingen in Georgië, Polen en België op een rij:

Georgië: Tbilisi
+ punten
Veel bacteriofagen beschikbaar
Ontwikkelen desgewenst fagen op maat
Behandeling op afstand mogelijk
Veel ervaring met fagenbehandeling

- punten
Vrij prijzig: €3900,- voor een behandeling in Tbilisi €1400,- extra voor een faag op maat
Ver weg
Het ontwikkelen van een faag op maat kost +/- 8 weken
Artsen spreken veelal geen/slecht Engels

In Tbilisi hebben ze al 100 jaar ervaringen met bacteriofagentherapie. Ook hebben zij een behoorlijke “fagenbank” ontwikkeld om uit te putten. De voorkeur gaat altijd naar een behandeling in Tbilisi, omdat de artsen dan goede uitleg kunnen geven over het gebruik van fagen en natuurlijk de patiënt kunnen onderzoeken. Wanneer een arts geen Engels spreekt is er een tolk beschikbaar (BFinfo heeft, wanneer gewenst, zelfs een Nederlandse tolk) Wanneer een patiënt niet in staat is om te reizen, dan behoort een “behandeling op afstand” ook tot de mogelijkheden. Er zijn daarbij twee nadelen: Er is geen persoonlijk consult om de gebruiksaanwijzing te bespreken en het is vrij lastig om de bacteriofagen naar Nederland te krijgen. Veelal gaat dat via bv een familielid die fagen voor de patiënt ophaalt. BFinfo is momenteel andere mogelijkheden aan het onderzoeken.

Polen: Wroclaw Krakau en Czestochowa
+ punten
Fagen beschikbaar voor de meest voorkomende bacteriën
Voordeliger dan in Georgië (varieert tussen de €800,- en €1800,-)
Uitgebreide uitleg over het gebruik van fagen

- punten
Geen behandeling op afstand mogelijk
De kliniek moet 3 a 4 keer bezocht worden (wat ook kosten met zich meebrengt)
Artsen spreken veelal matig Engels
Nog niet voor alle bacteriën zijn fagen beschikbaar
Ontwikkelen geen fagen op maat

In de meeste gevallen vindt de behandeling in Wroclaw plaats, daar is een bacteriofagencentrum aanwezig. Na een aanmelding via de mail vindt er een telefonische intake in het Engels plaats. Wanneer de Poolse arts een behandeling ziet zitten kan er voor een eerste consult worden afgereisd naar Polen. De medici kiezen er praktisch nooit voor om vooraf een test (urine, sputum etc) op te sturen, want ze testen liever zelf. Uit de test blijkt of zij een faag beschikbaar hebben. Mocht dat het geval zijn, dan reist u voor een tweede bezoek naar Polen. Daar krijgt u uitleg over het gebruik van de fagen. Vervolgens gaat u de fagen gebruiken. Na een eerste periode willen zij de behandeling evalueren. Voor een derde bezoek reist u dan naar Polen. Eventueel is een vervolgbehandeling en een vierde bezoek noodzakelijk.

België: Brussel en Antwerpen
+ punten
Dichtbij Nederland
Binnenkort worden er twee “therapeutische bedden” geopend
Gedreven om fagentherapie verder uit te breiden
Als de fagen onder bepaalde productievoorwaarden (zuiveringsprocessen) worden geproduceerd, dan mogen fagen in België officieel worden toegepast.

- punten
Nog geen capaciteit om behandeling “groots” aan te pakken
De zuivering bij het ontwikkelen van een nieuwe faag kost €300.000,- Wie gaat dat betalen?
Beperkte fagen direct beschikbaar (cocktail van 4 bacteriofagen)

Het is fantastisch dat het in België mogelijk is om (onder bepaalde productievoorwaarden) de bacteriofagen officieel te mogen gebruiken. Zij hebben op dit moment een cocktail van 4 bacteriofagen beschikbaar, maar zijn hard aan de weg aan het timmeren om meer fagen direct beschikbaar te krijgen. Ook openen zij binnenkort twee “therapeutische bedden” om mensen met bacteriële infecties op te nemen en te laten behandelen.

Wat doet BFinfo?

Inmiddels hebben wij behoorlijk wat ervaring wat betreft het bemiddelen in bacteriofagen behandelingen. Samen met u kijken wij wat de beste “strategie” is gezien uw ziektebeeld. Wij kunnen u aanmelden in Georgië, Polen of België. In sommige gevallen wordt er gekozen voor een “twee sporen beleid”, omdat het op dat moment nog onduidelijk is wat voor u de beste locatie is.

Wij helpen bij het aanleveren van middelen om een test (urine, sputum etc) naar het buitenland te versturen. (De test moet binnen 48h op de plaats van bestemming zijn) Wanneer er wordt afgereisd naar Georgië of Polen, dan kunnen wij een vlucht, hotel en overnachting voor u regelen. In Tbilisi hebben wij ook een gids annex tolk beschikbaar.

Voor de eerste bemiddeling vragen wij €80,- U kunt vrijblijvend informatie opvragen.

Rachel Brands BFinfo

   

         
         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL