bacteriofaag-bacteriofagen.nl



Bacteriofagen, een alternatief voor antibioticaresistentie
    

Antibioticaresistentie zou kunnen worden tegengegaan door antibacteriële virussen

Datum: 10-06-2018

Uit onderzoek bleek dat sommige patiënten een lager E coli-gehalte hadden nadat ze een cocktail van 'fagen' kregen.

Virussen die bacteriën binnendringen maar menselijke cellen met rust laten, kunnen wetenschappers helpen manieren te vinden rondom het groeiende probleem van antibioticaresistentie, aldus onderzoekers.

Een studie heeft aangetoond dat een cocktail van bacteriofagen, of "fagen", geen bijwerkingen veroorzaakte bij personen met gastro-intestinale problemen en de diversiteit van micro-organismen in de darm - de zogenaamde darmmicrobiota - niet ernstig leek te verstoren. Maar ze verminderden de niveaus van één marker van ontsteking en bepaalde problematische soorten bacteriën.

"[Fagen] zijn een geweldig alternatief voor antibiotica," zei voedingsblogger en wetenschappelijk adviseur dr. Taylor Wallace van George Mason University, Virginia, die de resultaten van het onderzoek presenteert tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Boston. "Deze zijn selectief, je hebt geen probleem met bacteriële resistentie ... en ze zijn veilig."

Experts zeggen dat microbiële resistentie tegen antibiotica, grotendeels gevoed door overmatig gebruik en misbruik van de medicijnen, de wereld heeft laten staan voor "een vreselijke post-antibioticum-apocalyps", omdat dergelijke behandelingen ineffectief worden.

Het nieuwe onderzoek, gefinancierd door probiotisch bedrijf Deerland Enzymes, splitste 32 deelnemers, die allemaal terugkerende gastro-intestinale problemen rapporteerden, maar verder gezond waren, in twee groepen. Eén groep kreeg vier weken lang een placebo-capsule, de andere groep kreeg een capsule van het bedrijf met vier faag-soorten waarvan verwacht werd dat ze E coli zouden aanvallen. Noch de deelnemers noch de onderzoekers wisten welke capsules werden toegediend aan wie tijdens het onderzoek.

Na vier weken stopten beide groepen met het innemen van hun capsules en twee weken later werden hun capsules geruild naar het andere type, die daarna nog vier weken werden ingenomen.

De bevindingen onthulden dat er geen bijwerkingen waren van het nemen van de fagen, maar dat de cocktail enig effect leek te hebben, waaronder een daling in niveaus van een eiwit gekoppeld aan ontsteking en allergische reactie, en een daling in bepaalde bacteriesoorten die kunnen veroorzaken problemen, waaronder Clostridium perfringens. "We zagen een aantal verhogingen van nuttige bacteriën", voegde Wallace toe.

In de studie, die nog niet door vakgenoten is beoordeeld, werd echter alleen gekeken naar kortetermijngebruik van fagen en werd niet gecontroleerd of E coli in het begin achter de darmproblemen zat.

Bovendien hadden slechts enkele deelnemers een daling in E coli ervaren - mogelijk, zei Wallace, omdat ze eerst hogere niveaus hadden gehad. En hoewel sommige deelnemers zich beter voelden en leken te kunnen zien wanneer ze de fagen hadden ingenomen, merkten anderen geen verbetering op.

Wallace zei dat de bevindingen benadrukken hoe fagen kunnen worden gebruikt om de microben van het lichaam aan te passen om de gezondheid te stimuleren, en bood een alternatief voor antibiotica bij de aanpak van potentieel schadelijke bacteriën.

Martha Clokie, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Leicester, verwelkomde de studie, erop wijzend dat hoewel fagen normaal zijn in ons lichaam - en momenteel worden gebruikt in de voedselproductie, evenals medische behandelingen in sommige landen zoals Georgië - klinische onderzoeken naar hun veiligheid als therapeutisch is noodzakelijk.

Clokie zegt dat fagen waardevol kunnen zijn, omdat ze kunnen worden gebruikt om bepaalde bacteriën te traceren die een infectie hebben veroorzaakt of die de gemeenschap van microben uit het lichaam hebben afgeranseld - een situatie die bekend staat als dysbiose. Antibiotica daarentegen elimineren vaak zowel "goede" als "slechte" microben, die problemen kunnen veroorzaken. "Fagen zijn zeer specifieke manipulators, ze kunnen bepaalde soorten uitschakelen die dan de andere, die gunstig zijn, kunnen laten groeien," zei Clokie.

Aras Kadioglu, hoogleraar bacteriële pathogenese aan de Universiteit van Liverpool, was ook voorzichtig optimistisch, hoewel hij opmerkte dat de studie nog niet gepubliceerd was. "Het gebruik van fagen om een gestoorde darmmicrobiota [flora] na een infectie en / of antibioticabehandeling correct te 'compenseren', is echt heel spannend," zei hij.

Bacteriofagen, zegt Clokie, zijn al meer dan een eeuw bekend. "Fagen werden gebruikt voordat we antibiotica ontdekten", zei ze. Het toevoegen van hun vermogen om zich op specifieke microben te richten, werd aanvankelijk als een nadeel gezien. "Eigenlijk zijn er veel aspecten van de ziekte waar die specificiteit nu nuttig voor ons is."

Geschreven door: Nicola Davis


Deze tip komt van: Christine Riezebos

Vertaling: Google


         
         
  
      
Wij zijn een onafhankelijke, niet commerciële organisatie over Bacteriofagen.

Deze website wordt gesponsord door: WWW.HOSTING2GO.NL